Return to Content
01.11.2016

Raga Rockers

Endelig, Raga Rockers kommer til Vervenfestivalen og Horten! Dette har vi ønsket å få til siden vi bestemte oss for å lage festival. Dette er rett og slett stort. Her snakker vi om et band som fenger folk i alle generasjoner og som er et av Norges viktigste band gjennom tidene. Vi gleder oss til Vervenfestivalen 2017.

Michael Krohn startet Raga Rockers i 1982. Før dette spilte han trommer i det legendariske punkbandet Kjøtt. Helge Gaarder var «sjefen» i Kjøtt, og mer interessert i det eksperimentelle, mens Michael var mer opptatt av rett-fram-rock’n-roll. Undertegnede tror denne konflikten er litt overdrevet, men Krohn bestemte seg uansett for å starte «sitt eget» band. Etter at Krohn slutta i Kjøtt, endret bandet navn til Montasje.

Michael Krohn ble vokalist i det nye bandet, og fikk med seg Jan Kristiansen på trommer, Livio Aiello på bass og Bruno Hovden på gitar. Sammen spilte de inn Raga’s første plate «the return of the raga rockers». Plata kom ut på Intence Music i 1983. Inflytelsen og arven fra «soundet» til Kjøtt er mest tydelig på denne plata. Plata ble da også produsert av Helge Gaarder og inneholder den gamle Kjøtt-låta «Se Og Hør». Plata inneholder en rekke klassikere, bl.a. «Gamle damer», «Drept kjendis», «Komplex», «Trist at det skulle ende slik» og «Når knoklene blir til gele».
I 1984 ble Tore Berg medlem i Raga og «Maskiner i Nirvana» ble spilt inn. Plata ble utgitt i begynnelsen av 1985, og er en av de aller største for Raga-fansen. Krohn sa selv om utgivelsen: «Jeg prøvde å belyse hva som hindrer folk i å være seg selv, hvilke underbevisste krefter som spiller inn på oppførselen vår.» Plata inneholder store Raga-klassikere som «Blakk», «Ekspander eller dø» samt tittelsporet. I tillegg finner man en av de mest undervurderte låtene, «Skjønnhet». Bruno Hovden omkom i en bilulykke rett etter utgivelsen av «Maskiner i Nirvana».

Storhetstiden
Det skulle gå over to år før neste plate var klar. Våren 1987 kom «Varme Dager». Enkelte av låtene på platen var 2-3 år gamle da platen ble utgitt. Dette skyldes bl.a. økonomiske problemer og at bandet slet med å få seg ny platekontrakt. «Varme Dager» er en ok oppfølger til «Maskiner I Nirvana», men den har ikke samme jevnheten i låtematerialet. Lydbildet er bredere enn de to første platene og instrumenter som synth og saksofon er fremtredende på flere av låtene med stort hell. Plata inneholder publikumsfavorittene «Morgenraga», «Schwong», «Radiator» og «Sansynligvis ingenting».

«Forbudte Følelser» kom ut i 1988. Da hadde bandet fått plateselskapet Sonet i ryggen. Dermed kunne mange flere mennesker stifte bekjentskap med bandet. Og nå begynte folk for alvor å få opp øynene for Raga Rockers. «Forbudte Følelser» knuser alt bandet hadde gjort før. Lyden er mye bedre, med Krohn’s stemme mye lenger fremme i mixen. Låtene er også, med noen få untak, enda bedre enn før. Noen av Krohn’s tekster på denne platen kan gå inn i historien som de største lyriske verker skrevet på norsk. Eksempler på dette er «Diktator» og «Hun Er Fri». Andre store låter fra albumet er «ond Ungdom» , «Slakt» og «Ingen Adgang». Nils Aune var på dette tidspunkt kommet med i bandet, og med et stort plateselskap i ryggen reiste de ut på veien. Denne turneen skaffet bandet mange nye fans rundt om i landet, og bandet beviste at de var det udiskutable live-bandet her til lands. Men det skulle komme mer.
I 1989 kom plata «Blaff». Denne er av mange fans regnet som den aller beste plata Noen av de beste låtene Michael Krohn har skrevet finner man her: «Best Å Være Streit», «Invitasjon», «Rock n Roll», «Det Skjulte Kamera» og «Blaff». Låten «Fritt Liv» ble bandets første «hit». Denne var merkelig nok ikke å finne på vinyl-utgaven av «Blaff», men man fikk den både på single og CD. «Rock n Roll» var forøvrig b-siden på singelen. Turneen som bandet la ut på i forbindelse med «Blaff» var en triumf-ferd land og strand rundt. Aldri før hadde vi opplevd maken til rockeband her til lands. Bandet låt bedre enn noen gang og de gav alt de var god for, noe som skulle vise seg å være siste gang vi opplevde på en stund. Etter Blaff-turneen gav bandet ut sin første live-plate. «Raga Live» er 14 låter spilt inn forskellige steder i landet.
«Rock ‘n’Roll Party» som kom i 1990 var på mange måter et langt steg i gal retning for bandet. Platen er tam og flere av sporene nesten kjedelig og uinteresant. Hele bandet virket utslitt og de var ikke samme gnisten i tekstene til Michael Krohn, heller. Ironisk nok er denne plata sannsynligvis den største kommersielle suksessen til Raga Rockers, plata lå 5 uker på VG-lista i desember 1990 – januar 1991. Når det er sagt, kan man finne et par store Raga-låter her. «Gatelangs» holder mål. Den ble også sluppet som single, backet av «Party». «Høydepunkt» er en låt av aller ypperste Raga-klasse. Vi finner også hit’en «Noen Å Hate», som kanskje er bandets mest kjente låt. Resten av låtene holder langt i fra samme standard som man var blitt vandt til. Turneen som fulgte gikk i samme spor som platen. De prøvde seg på noen cover-låter som ikke ble noen suksess hos fansen. Mange reagerte også på at de spilte færre låter fra de tidlige albumene. Bandet virket som det kjedet seg og fremførelsen var deretter. Et veldig dårlig tidspunkt å miste gnisten på når man tenker på all den nye fansen bandet hadde skaffet seg på den forrige turneen.

Døden
Våren 1991 kom meldingen Raga-fansen hadde fryktet: Bandet var oppløst! I mai-utgaven av Puls kom Michael Krohn med følgende uttalelse: «Her er Michael Krohn. Klokken er ti over to. Det er fredag fireogtyvende mai. Jeg kommer for å si at jeg skal oppløse Raga. Raga Rockers er ikke mer» Norges beste band var altså oppløst. Fansen var deppa og alt virket kjipt. Var Raga blitt knekt av den smule suksess de fikk med «Blaff» og «Rock ‘n’ Roll Party»? Men egentlig virket det ganske fornuftig å splittes på den tiden. Det bandet vi så på slutten av «party-turneen» var ikke det bandet vi hadde begynt å digge, det var en tannløs utgave.

Micheal Krohn fortsatte å lage musikk utenfor Raga Rockers. I 1991 gav han ut en plate under navnet «Tom Trussel», og i 1992 kom ikke mindre en 3(!) plater med hans «Mickey Faust»-figur.
I de neste par årene spilte bandet spredte konserter for å spe på økonomien. I 1994 hadde de en hel mini-turne med «avskjedskonserter» rundt i landet. «Avskjedskonsertene» ble faktisk så mange at man måtte innrømme at bandet levde igjen! I 1995 fikk vi positive meldinger om at noe var på gang. Det gikk rykter om at bandet var begynt å få gnisten tilbake og at Michael Krohn hadde begynt å skrive Raga-låter igjen. Sommeren 1995 gjorde de en aldeles glimrende konsert på Kalvøya-festivalen. Her fikk de også anledning til å stå på scenen med legendariske Ramones, et band som Raga er godt influert av. «Det kuleste med Kalvøya var at vi blåste Ramones av scenen» sa Michael Krohn senere. Mange fans påstår fremdeles at Kalvøya er den beste konserten Raga har spilt.

Gjenoppstandelsen
Høsten 1995 kom så plata «Perler for Svin» ut. Et skikkelig comeback! Bandet hadde aldri hørt så kompakt, solid og skikkelig ut. Tekstene var suverene og det velkjente Raga-kompet satt i mellomgulvet som det aldri hadde gjort før. «Ole Og Ali» i tilegg til «Jeg Tror Jeg Er Noe», «Stjerneliv» og «Endelig Ettablert» viser bandet i storform. «Perler for svin» turneen fulgte etterpå. Bandet hadde aldri vært bedre live. Låtene satt enda bedre enn på «Blaff»-turneen og de nye låtene blandet med gammelt stoff var en uslåelig kombinasjon. Et bevis på denne glimrende turneen finner du på live-platen «Alive Again» som ble spilt inn i Stavanger samme år. En knallkonsert med rå lyd og fremførelse. Raga på sitt beste. Før bandets comeback var Hugo Alvarsten blitt fast medlem av bandet, mens Nils Aune drev med egne ting. Hugos synth-spill tilførte bandets sound en ny dimensjon, selv om det brøt litt med Ragas tradisjonelle rett-fram rock’n’roll.

I 1997 kom nok en Raga-plate, «Til Helvete Med Raga Rockers» på S2 records. En aldeles glimrende oppfølger til «Perler For Svin». «Helvete» er kanskje den hardeste platen bandet har gitt ut. Låter som «En Dåres Forsvarstale», «Parasitt» og «Smykke» føyer seg fint inn i rekken av Raga-klasikkere. Spor 1 – 5 var rett og slett en kavalkade av nye, råe punk-låter, før plata roet seg ned med et par nye ideer som «Va Vil De Vivaldi» og «Hugos Låt». Men etter utgivelsen var det svært stille rundt bandet igjen, og ryktene begynte å gå om en ny oppløsning. Raga-fansen spurte: Hvor I Helvete Er Raga Rockers?

Tredje omgang
Men i 1999 livnet Raga til igjen: De startet en internett-kampane for å bli booket på Roskilde-festivalen, og jammen ble de det også. På dette tidspunktet hadde også Nils Aune sluttet seg til Raga Rockers igjen. Raga ble årets store norske trekkplaster, og gjorde muligens sitt livs konsert på den gule scenen fredag 2. juli. Det var mellom 2000 og 5000 tilskuere, i følge avisene (Dagbladet / Dagsavisen), og konserten var intet mindre enn en maktdemonstrasjon fra bandet kunne og burde ha dominert norsk rock hele 90-tallet.

I 2000 kom så den selvtitulerte «Raga Rockers» plata ut. Den var bunnsolid, og inneholdt favoritter som «Doktor Doktor», «Det skal bli natt» og «Stakkars lille Rike Pike». Raga turnerte utover høsten, men etter konserten på Rockefeller i desember 2000 ble det stille nok en gang. Krohn påstår at bandet aldri ble oppløst, det gikk bare i dvale som i 1997-99.

Fjerde omgang
Krohn lagde 2 andre plater med «Krohn & Co.» (2002) og «Easy Riders» (2004). Begge platene hadde mye av Raga i seg, og var verd en lytt for fans som savnet Raga Rockers. Sommeren 2005 begynte Raga å øve sammen igjen, og resultatet ble en ny, stor norgesturné i forbindelse men en ny samleskive.

Den 12. september 2005 slapp Raga en ny «best of» skive, med opptak fra den legendariske Raga-konserten på Roskilde i 1999 som bonus-CD. Skiva het «Ragas Beste / Live fra Roskilde ’99». I uke 39 2005 inntok plata faktisk 2. plass på VGs ablumliste! 23. september la Raga Rockers ut på en skikkelig norgesturné (Omtalt i VG og Dagsavisen.) Turnéen trakk fulle hus, og Raga Rockers solgte mer plater enn noen gang før…
I 2006 spilte Raga en god del konserter, blandt annet på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg (20-22/7) og Månefestivalen i Fredrikstad (29/7). I tillegg spilte de to ganger på Rockefeller: Den 17. mai og 23. desember. På første gang på nærmere 15 år rocka Raga jula inn på Rockefeller!
I 2007 ga Easy Riders ut sitt andre album: «Oslo City Blues». Samtidig gikk Raga Rockers igjen i studio, og «Übermensch» kom ut i august. Med nytt plateselskap (Vrigin / EMI) i ryggen fikk lanseringen et helt annet trøkk en tidligere. Singelen «Aldri Mer» kom på A-lista til P3 og ble spilt enormt mye gjennom sommeren. Slippfesten for albumet (se bilder) ble filmet og kringkastet av P3 sessions. Platesalget ble noe helt annet enn tidligere: «Übermensch» gikk rett inn på 1. plass av VG lista og ble der i tre uker! Umiddelbart etter slippfesten la Raga igjen ut på en ny stor norgesturné som varte til slutten av oktober. I tillegg spilte de en julekonsert på Sentrum Scene.
I 2008 spilte bandet på en rekke festivaler, blandt annet Øyafestivalen. Utpå høsten begynte Raga igjen å jobbe med et nytt album. En planlagt julekonsert på Sentrum Scene ble avlyst fordi bandet ville «fokusere 100%» på den kommende plata.
Men i 2009 ble det plutselig stille igjen fra Raga. Den lovede plata ble utsatt, og det ble ingen turné. Noen ble redde for nok en lang dvale for bandet, men på slutten av året kom det gode nyheter: Raga Rockers gjennomførte en julekonsert i Oslo, og lovet at plata skulle komme ut 1. mars 2010.