Return to Content
01.03.2017

Bare Egil er tilbake

Egil Hegerberg er definitivt den som har spilt flest ganger på Verven. I år spiller han med to band. Vi kan rett og slett ikke få nok.

Bare Egil Band har holdt det gående i omtrent en mannsalder med sin særegne blanding av idioti, politisk aktivisme og lokalt forankret svada satt til en stilsprikende, men alltid fengende, og i Egils egne øyne, svært undervurdert musikk.

Nå kommer hans fjortende album JO! som både innebærer en ny start, men også opprettholdelsen av en sammenhengende tradisjon. Den inneholder i all hovedsak universelle låter med bredt nedslagsfelt. Bæsj i skjegget, som allerede er en stor hit for Bare Egil Band i sin akustiske versjon kommer her i en svingende soulpreget bandutgave. Tittellåta JO! er noe så sjeldent fra Bare Egil Bands hånd som en seriøs og ettertenksom sang om verdenssituasjonen og kunstnerens ansvar i den forbindelse mens DeLillos og jeg er uenige er et bitende oppgjør med DeLillos’ amoralske sang Aldri epleslang fra deres siste album Peiling på seiling.

Men i tillegg inneholder plata flere sanger med lokal forankring skapt til spesifikke konserter, som for eksempel Illeluktende mann på sykehuset i Kongsberg. Denne innfallsvinkelen har vært grundig dokumentert i NRK1s TV-serie fra 2011 og på plateserien Norge på kryss og tvers volum 1-3 og er et prosjekt han stadig fortsetter med. Dette er sanger som selvsagt i utgangspunktet har begrenset interesse utenfor opphavsstedet, men dette utvalget er utvilsomt blant de beste han har laget takket være at utvalget etter hvert er så stort at han har mye å velge blant.

Platen er innspilt med et stjernelag musikere plukket fra musikk-Norges øverste hylle, som Martin Horntveth, Audun Erlien, Fredrik Wallumrød, Christian Engfelt, Håvard Takle Ohr, Øystein Frantzvåg, Kari Iveland og Øyvind Blomstrøm som også har produsert herligheten.

Coverillustrasjonene er et kapittel for seg selv. Tegneserieskaperen Ronny Haugeland, kjent for Downs Duck, Familien Ost, Torden Gorgon og Quart-tegneseriene har illustrert hver sang med et glitrende originalverk av enorm kunstnerisk kvalitet og de følger med i et eget hefte både i CD-, LP- og den digitale utgaven av plata som slippes 21. april. Den ledsages av en landsomfattende turne i april/mai og en rekke høyprofilerte spillejobber på sommerens festivaler.

Egil Hegerberg er som vanlig også stadig aktuell som paneldeltager i Brille på TVNorge, han har i det siste markert seg som filmskuespiller i filmene Gilberts grusomme hevn, Hakkebakkeskogen og Det norske hus og han er stadig aktuell med sine andre band som Thulsa Doom og Black Debbath. I tillegg er han sterkt deltagende på Jaa9 og OnklPs nye hit 2Sko, den nye versjonen deres av Bare Egil Bands egen hit Sko fra det gullselgende debutalbumet Absolutt Ikke fra 1996.